Amandelmeel is een goed product om altijd in je voorraadkast te hebben. Het is een goede meelvervanger, rijk aan proteïne, vetarm en volledig glutenvrij. Je kunt er ontzettend veel lekkers mee bakken, zo kun je brood van amandelmeel maken, gezonde amandelmeel koekjes bakken of bijvoorbeeld cake van amandelmeel bereiden! Wil jij je meel vervangen door amandelmeel, maar weet je niet wat je er allemaal mee kunt maken? In dit artikel vertellen we alles over bakken met amandelmeel en delen we de heerlijkste amandelmeel recepten!
Wat is amandelmeel?
Amandelmeel is simpelweg niets anders dan gemalen geblancheerde amandelen. Het meel ontstaat nadat blanke, ongeroosterde amandelen fijn worden gemalen. De geblancheerde amandelen zijn kort gekookt in water, waardoor het bruine vliesje van de amandelen makkelijk verwijderd wordt. Deze bloemvervanger is ook nog eens heel gezond voor je! Amandelmeel bestaat namelijk uit gezonde vetten, veel eiwitten en vitamine B. Daarnaast is het van nature glutenvrij, koolhydraatarm, rijk in proteïne en licht verteerbaar. Het meel wordt verkregen via een koude persing, waardoor 80% van het vet is verwijderd. Het is een veelzijdig product en kan voor zowel bakken, koken en als ‘raw food’ supplement gebruikt worden.
Wat kun je bakken met amandelmeel?
Amandelmeel is een veelzijdig en gezond product. Je kunt er hartstikke veel mee waardoor het erg handig is om altijd wat amandelmeel in de kast te hebben. Heb je even geen amandelmeel in huis? Dan kun je het natuurlijk ook zelf maken van verse amandelen. Met amandelmeel kun je ontzettend veel lekkers maken. Zo kun je het amandelmeel gebruiken voor in suikerarm amandelbrood, koekjes of je maakt er een overheerlijke cake van! Amandelmeel wordt veel gebruikt bij allergieën, een koolhydraatarm of een eiwitrijk dieet.
Hoe gebruik ik amandelmeel?
Net als met tarwemeel kun je van amandelmeel verschillende recepten bakken. Amandelmeel dient als verantwoorde vervanging. Wanneer je bijvoorbeeld een gerecht maakt waarbij je normaal gesproken tarwemeel zou gebruiken, kun je nu een pakje amandelmeel toevoegen of je gebruikt zelfgemaakte meel van verse amandelen! Wanneer je amandelmeel gebruikt, zal het beslag vaak wat vochtiger zijn dan gewoonlijk. Hierdoor word je baksel smeuïger en zo zal deze niet snel uitdrogen. Je kunt ook deels amandelmeel gebruiken en de meel combineren met gezonde varianten zoals boekweit, rijstmeel of havermeel.
Is bakken met amandelmeel gezond?
Amandelen bevatten veel waardevolle voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen B1, B2 en B6. Ook zijn de noten rijk aan calcium, fosfor, magnesium, kalium, zink en ijzer. Vanwege de hoeveelheid hoogwaardige eiwitten en het lage koolhydraatgehalte zijn amandelen geschikt voor een koolhydraatarm en eiwitrijk dieet. In amandelen zitten zo’n 20 gram eiwitten per 100 gram. Dat is bijna evenveel als in yoghurt en vlees!
Amandelmeel zit boordevol gezonde vetten en vitamine E, dit helpt ons te beschermen tegen vrije radicalen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat de kans op Alzheimer en hart- en vaatziekte wordt verkleind wanneer je voldoende amandelen consumeert. Wanneer je iets eet dat gemaakt is van amandelmeel, merk je al gauw dat je maag goed is gevuld. Dit komt door het hoge gehalte aan vetten en eiwitten. Doordat je langdurig vol zit, snak je niet snel naar een snack. Daardoor dragen amandelen bij aan het gezond dieet. Nog een voordeel; wanneer je amandelmeel gebruikt, heb je minder snel last van een suikerdip. Houd er wel rekening mee dat je een stuk meer amandelen binnenkrijgt dan dat je normaal gesproken consumeert. Zo zitten in een brood van amandelmeel wel 40 amandelen!
Is bakken met amandelmeel glutenvrij?
Amandelmeel is geheel glutenvrij. Mensen die last hebben van coeliakie zullen geen last hebben van vervelende bijwerkingen zoals bij tarwemeel. Daarom wordt de meel veel gebruikt bij glutenvrije en koolhydraatarme recepten. Amandelmeel is een gezonde variant en maakt je baksel vaak nog iets smaakvoller dan wanneer je gewone meel gebruikt.
Waarom bakken met amandelmeel in plaats van bloem?
Er zijn een aantal redenen waarom men ervoor kiest te bakken met amandelmeel in plaats van bloem. Een aantal redenen zijn hierboven al benoemd. Amandelmeel is gezonder, het is glutenvrij en zijn laag in koolhydraten ten opzichte van normaal bloem. In vergelijking tot bloem bevat amandelmeel slechts 10 gram koolhydraten, tegenover 65 tot 75 gram in tarwemeel. Daarentegen bevat amandelmeel het dubbele aan eiwitten wat weer zorgt voor de opbouw van spieren en helpt bij het afvallen.
Waar is amandelmeel te koop?
Tegenwoordig is amandelmeel op veel plekken te koop. Je kunt langsgaan bij een grote supermarkt, een natuur of biologische winkel of bij een notenboer op de markt. In Duitsland kun je amandelmeel in bijna elke supermarkt kopen, daar schijnt het zelfs wat goedkoper te zijn dan in Nederland. Natuurlijk kun je amandelmeel ook online bestellen. Zo verkopen wij speciale Sukrin amandelmeel.
Welke amandelmeel is de beste?
Wanneer je amandelmeel wilt kopen, is het een belangrijk om rekening te houden met wat voor soort amandelen er zijn gebruikt. Je kunt er voor kiezen om biologische amandelen te gebruiken of je koopt een pakje in de supermarkt. Gebruik altijd geblancheerde amandelmeel waarbij het vet extra is verwijderd. Een andere optie is blanke amandelen te kopen of gebruik te maken van amandelschaafsel.
Sukrin amandelmeel
Sukrin amandelmeel is gemaakt van koud geperste rauwe Spaanse amandelen. Het is van nature glutenvrij, koolhydraatarm en rijk in proteïne, vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Het is een gezond alternatief voor meel.
Sukrin amandelmeel bevat veel gezonde vetzuren. Dit komt doordat 80% van het vet is verwijderd. Dit heeft als gunstig neveneffect dat de hoeveelheid calorieën vermindert tot 53% ten opzichte van gewone amandelmeel. Tevens is de houdbaarheid hierdoor langer. Het meel is rijk aan mineralen zoals bijvoorbeeld magnesium, kalium, koper, ijzer en mangaan en bestaat voor 40% uit pure proteïne.
Amandelmeel van Sukrin kun je gebruiken als vervanger van meel. Het effect ten opzichte van meel is iets anders. Dit komt doordat het glutenvrij is. Gluten werken normaal als bindmiddel en maken het bewerken van het deeg makkelijker. Als je dus recepten hebt die gistdeeg bevatten, dan kun je 10 tot 20 procent vervangen met Sukrin. Een recept wat helemaal geen gist bevat kun je geheel vervangen door Sukrin amandelmeel. Let op! Als je ermee bakt, zal het deeg sneller uit elkaar vallen. Een tip om dit op te lossen is om Sukrin Fiberfin te gebruiken.
Hoe maak ik amandelmeel?
Amandelmeel zelf maken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Gebruik altijd blanke amandelen of amandelschaafsel. Deze maal je in een foodprocessor, koffiemolen of hakmolen tot meel. Let op dat de amandelen niet te lang worden gemalen, anders maak je een amandelpasta in plaats van meel.
Hoe bewaar ik amandelmeel?
Je kunt amandelmeel makkelijk bewaren in een luchtdichte trommel. Deze kun je in de koelkast bewaren of invriezen, dan is de meel zelfs een aantal maanden houdbaar. Wanneer je al een gerecht hebt gebakken, kun je deze wel een week lang in de koelkast bewaren! Plakjes cake of brood kun je weer verdelen in boterhamzakjes en in de koelkast plaatsen.
Hoelang is amandelmeel houdbaar?
Wanneer je een pak amandelmeel hebt gekocht, is het goed om het bewaaradvies op de verpakking te volgen. Luchtdicht afgesloten is amandelmeel weken te bewaren. Bewaar het bij voorkeur op een koele, donkere plek. Je kan amandelmeel in de koelkast bewaren, maar het hoeft niet. Eventueel kan je amandelmeel zelfs invriezen. Ga je bakken met amandelmeel en wil je deze baksels langer bewaren, vries ze dan in.
Bakken met amandelmeel
Vind jij het ook altijd zo leuk om te bakken? Brood, taarten, cakes, amandelkoekjes! Wij geven je een paar recepten van amandelmeel waarin deels amandel wordt gebruiken en waar je mee aan de slag kunt. Wil je meer recepten lezen? Bekijk dan ons overzicht met amandelmeel recepten.
Deze mini limoen cakejes met amandelmeel zijn koolhydraatarm en suikervrij! Ze bevatten maar 2.5 netto koolhydraten per stuk. Zo maak je de koolhydraatarme limoen cakejes!
Dit heerlijke koolhydraatarme amandelbrood zit boordevol gezonde voedingstoffen. Het amandelmeel zorgt voor een karakteristieke smaak van amandelen, maar is een stuk caloriearmer.
Licht zout en lekker knapperig! Perfect te combineren met allerlei smeersels, maar ook heel lekker om zo op te eten! De amandel sesam crackers zijn een heerlijk tussendoortje of om te lunchen met wat beleg.
Deze simpele amandelmeel appeltaart bereid je in een handomdraai voor een grote groep. De smaak zal je verrassen en is ook nog eens van bron van eiwitten.
Probeer eens de gezonde versie van de traditionele scones. De glutenvrij scones bevatten veel eiwitten. In combinatie met een huisgemaakte jam zonder toegevoegde suikers en Sukrin poedersuiker is dit een echte winnaar.
Chocolade met kokos is echt een hemelse combinatie. Geniet zorgeloos van een heerlijke chocolade kokos cake gemaakt met amandelmeel.
Bakken met amandelmeel
Ingrediënten
- Gezonde limoen cakejes
- Koolhydraatarm amandelbrood
- Amandel sesamcrackers
- Amandelmeel appeltaart
- Glutenvrije scones
- Chocolade kokos cake
Instructies
- Klik op je favoriete recept voor bakken met amandelmeel en ontdek het recept!