Suiker, het lijkt tegenwoordig in steeds meer producten voor te komen. Veel producten die je in de supermarkt aantreft zitten bomvol geraffineerde suikers. Waarom geraffineerde suiker slecht is, lees je verderop in dit artikel. Probeer deze toegevoegde suikers dan ook zoveel mogelijk te vermijden. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om suiker te vervangen. In dit artikel hebben wij de 5 beste en 5 slechtste suikervervangers voor je op een rijtje gezet.
Wat zijn suikervervangers?
Suikervervangers zijn kortweg toevoegingen aan bijvoorbeeld gerechten die de normale suikers vervangen. Een ander woord voor suikervervanger is zoetstof. In veel producten (ook hartige!) worden suikers toegevoegd. Deze toegevoegde suikers zijn schadelijk voor je gezondheid. Het is daarom beter om te kiezen voor een suikervervanger. Vooral mensen die van bakken houden, profiteren van suikervervangers. Net als diabetici overigens, voor hen zijn suikervervangers de perfecte oplossing. Suikervervangers zorgen er namelijk voor dat de bloedsuikerspiegel niet verder stijgt.
Waarom het beter is voor je gezondheid om suiker te verminderen
Suiker komt van nature voor in fruit in de vorm van fruitsuikers. Hoe zoeter het fruit, hoe meer suiker erin zit. Een teveel aan suikers (voornamelijk bewerkte en toegevoegde suikers, zoals in koekjes, snoepjes, sauzen, taarten, chocolade) zorgen ervoor dat je moe wordt en je futloos voelt. Dat komt omdat suiker je bloedsuikerspiegel snel laat stijgen maar ook weer snel laat dalen. Daardoor voel je je vaker moe en futloos. Om die vermoeidheid te compenseren, snak je naar nog meer suiker om even de ‘suikerkick’ te voelen waarna je vervolgens weer moe wordt. En zo blijft de cirkel zich continu herhalen. Dat klinkt logisch, toch?
En hoe zit het dan met andere suikers als suikervervangers?
Er zijn natuurlijk ook nog ongeraffineerde suikers. Deze komen uit de natuur. Dit zijn bijvoorbeeld ahornsiroop, agavesiroop, rijstsiroop, kokosbloesemsuiker, honing, palmsuiker, kokossiroop en dadelstroop. Deze suikers bevatten vitamines, mineralen en spoorelementen maar bevatten veel fructose en sucrose. Dit is niet goed voor je lever. Ook zal je bloedsuikerspiegel stijgen. Daardoor zijn deze suikers niet geschikt voor mensen met diabetes.
Gezonde suiker bestaat niet. Zo simpel is het gewoon. Maar er is nog wel een onderscheid te maken tussen fruitsuikers, ongeraffineerde suikers en geraffineerde suikers. Het is niet zo dat fruitsuikers gezond zijn, maar fruit bevat natuurlijk vezels, mineralen en vitamines. Geraffineerde suikers daarentegen bevatten alleen suikers. Rietsuiker, glucosesiroop en kristalsuiker zijn bijvoorbeeld drie vormen van suikers die ongezond zijn.
Niet alle suikervervangers zijn “beter”!
Fabrikanten stoppen tegenwoordig suikervervangers in voedingsproducten en frisdranken om deze te voorzien van een zoete smaak. Tegenwoordig bestaan er steeds meer van deze suikervervangers en zie je soms door de bomen het bos niet meer. Toch is het goed om te kijken naar welke suikervervangers geschikt zijn en wel je beter kunt mijden als je er veel van wilt nuttigen. Bepaalde suikervervangers zijn namelijk onderhevig aan een intens raffinageproces waardoor de suikervervanger fermenteert in de darmen. Dit kan op lange termijn diarree en een opgeblazen gevoel veroorzaken.
De vijf beste suikervervangers
Gelukkig bestaan er ook goede suikervervangers! Wij hebben hieronder een rijtje gemaakt met de vijf beste suikervervangers. We hebben bij het maken van dit lijstje extra rekening gehouden met een lage Glycemische Index van de suikervervanger, zodat mensen met diabetes deze suikervervanger probleemloos kunnen gebruiken.
1. Sukrin, oftewel erythritol
Sukrin (erythritol) komt van nature voor in peren, meloenen en champignons. De zoetstof wordt gewonnen door natuurlijke fermentatie van glucose. Sukrin wordt in het lichaam opgenomen in het bloed maar het heeft geen invloed op je bloedsuikerspiegel. Deze zoetstof is uitermate geschikt voor diabetici.
2. Stevia
Stevia is een zoet plantje. Net als Sukrin, is de glycemische index van Stevia nul. Dat maakt deze zoetstof ook geschikt voor diabetici. Zorg er wel voor dat je 100% Stevia koopt en geen gemengd product.
3. Tagatose
Tagatose wordt gemaakt uit melk. Het is een melksuiker waarbij galactose door middel van een enzymatisch proces wordt omgezet in tagatose. Deze suikervervanger heeft een glycemische index van nul is daarom ook geschikt voor mensen met diabetes.
4. Glycerol
Glycerol is een zoetmakende, kleurloze suikervervanger. De zoetstof wordt bereid door hydrolyse van vet of olie. Het is een suikeralcohol en heeft een hele lage glycemische index waardoor het ook geschikt is voor diabetici.
5. Mannitol
De zoetstof mannitol is een natuurlijke zoetstof die voorkomt in verschillende soorten planten, waaronder zeewier. Mannitol kan ook gebruikt worden door diabetespatiënten.
De vijf slechtste suikervervangers
Zoals we al eerder hebben uitgelegd, zijn niet alle suikervervangers hetzelfde. Er zijn ook slechte suikervervangers. En met slecht bedoelen we: schadelijk voor je gezondheid en niet geschikt voor diabetici.
1. Aspartaam
Aspartaam is een intensieve zoetstof waarvan je niet te veel mag nuttigen. Deze zoetstof zit vooral in light producten zoals cola. Bijkomende effecten van deze zoetstof kunnen klachten als buikpijn en hoofdpijn veroorzaken. Ook heeft deze zoetstof invloed op je bloedsuikerspiegel. Waardoor deze zoetstof niet geschikt is voor diabetici. Je lichaam ziet deze zoetstof namelijk gewoon als suiker, ook al is het geen suiker. Aangezien je lichaam dus wel insuline produceert maar de insuline de cellen niet in kan (omdat het geen echte suiker is) blijft de insuline in je bloedbaan. Als diabeet kun je deze zoetstof daarom beter vermijden.
2. Xylitol
Dit is een kunstmatige zoetstof. Xylitol is wat ‘beter’ dan geraffineerde suiker. Toch heeft je lichaam bij een hogere dosering iets meer moeite met het vertering van deze zoetstof. Net als aspartaam ondergaat xylitol een hevig proces. Het kan diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel veroorzaken.
3. Sorbitol
Sorbitol is een suikeralcohol dat in natuurlijke producten voorkomt. Echter is het een sterk bewerkt product. Bij een hoge inname kunnen dezelfde klachten optreden als bij xylitol. Deze zoetstof is daarom niet gunstig voor de darmen en spijsvertering.
4. Sucralose
Sucralose is een kunstmatige zoetstof die 600 keer sterker is dan suiker. Deze suikervervanger heeft een negatief effect op je darmen, in het bijzonder op de darmflora. Niet alleen worden de slechte bacteriën aangetast in de darmen, maar ook de goede. Dat maakt deze suikervervanger niet bepaald een goede optie.
5. Acesulfaam-K
Acesulfaam-K is een zoetstof die bij een hoge dosering niet heel erg goed is voor de gezondheid. Zo kun je op lange termijn last krijgen van hoofdpijn of je misselijk voelen. Dit komt door de stof memthyleenchloride (stof van acesulfaam-k). Onderzoekers keurden deze stof goed, daarom mag je de zoetstof wel nuttigen in mate.
Conclusie. Welke suikervervangers zijn het beste?
Het is duidelijk dat suikers, vooral kunstmatige suikers, zoveel mogelijk vermeden moeten worden. Natuurlijk is fruit gezond, maar probeer daarin wel af te wisselen tussen fruit met veel fruitsuikers en fruit met minder fruitsuikers. Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om Sukrin of Stevia te gebruiken. Met deze suikervervangers kun je gewoon lekker blijven bakken en koken zonder je zorgen te maken over je gezondheid. En ze zijn natuurlijk geschikt voor mensen met diabetes.