Red velvet, iedereen in de bakwereld kent het wel. Weet jij het even niet meer? Laten we even je geheugen opfrissen. Een red velvet cake is een traditionele chocoladecake met een licht- tot donkerrode kleur. De cake is over komen waaien uit Amerika en kent een lange historie. De originele ‘velvet cake’ schijnt oorspronkelijk niet rood te zijn. Rond de jaren 1800 perfectioneerden Amerikaanse koks hun eigen chocoladetaart recepten en voegden ze hier voor het eerst amandelmeel, cacao en maïzena toe. Hierdoor kregen de taarten een fluweelzachte structuur. Dit leidde ertoe dat de taarten de naam ‘velvet cakes’ kregen. Lees snel verder voor onze suikerarme red velvet cake.
Red velvet cake van tegenwoordig
De red velvet cake die we tegenwoordig kennen, ontstond pas zo’n 100 jaar later rond de jaren 1930. Een kleurstoffenverkoper genaamd John Adams experimenteerde met rode kleurstoffen in taarten. De cake werd pas echt populair toen het sterrenhotel Waldorf Astoria in de jaren ’60 het recept voor hun beroemde red velvet cake verkocht voor een enorm hoge prijs.
Eind jaren 90 werd de cake populair in Europa. Maar wat maakt de cake nou eigenlijk zo speciaal? Allereerst de smaak van een luchtige chocoladetaart in combinatie met een romige smaak. Daarnaast natuurlijk de structuur. Een hap van deze cake is simpelweg tongstrelend zacht en de combinatie met de romige icing maakt het helemaal af. Tenslotte valt de taart altijd op vanwege de opvallende kleur.
Loopt het water je al in de mond bij het denken aan red velvet maar past deze traditionele Amerikaanse cake niet in jouw gezonde levensstijl? Probeer dan eens deze koolhydraatarme en suikerarme red velvet cake, gemaakt door Melanie.
Recept suikerarme red velvet cake
Geschikt voor diabetici: ja
Geschikt voor welke diëten: keto dieet, koolhydraatarm dieet, suikerarm dieet (afhankelijk van de gekozen ingrediënten)
Allergenen informatie: bevat ei, sesam, melk (en lactose). Afhankelijk van de gekozen ingrediënten kunnen er ook andere allergenen aanwezig zijn. Daarom raden we altijd aan de ingrediënten declaraties van alle ingrediënten te bekijken.
Sukrin producten: Sukrin Bakmix, Sukrin Gold, Sukrin Icing
Porties: 10
Voedingswaarden per portie:
- Energie: 501 kcal
- Vet: 28,2 gram
- Eiwit: 8,4 gram
- Koolhydraten: 25,4 gram
- wv suiker: 1,1 gram
- wv polyolen: 19,2 gram
- Netto koolhydraten: 6,2 gram
Suikerarme Red velvet cake
Benodigdheden
- springvorm (16 cm)
- garde of klopper
- oven
Ingrediënten
- 1 pak Sukrin Bakmix
- 30 gram cacaopoeder
- 45 gram Sukrin Gold
- 4 eieren
- 100 ml zonnebloemolie
- 150 ml water
- 1 theelepel rode kleurstof
- 300 gram roomkaas
- 5 eetlepels roomboter
- 5 eetlepels Sukrin Icing
- 2 theelepels vanille extract
- 1 eetlepel citroensap
Instructies
Red velvet cake
- Verwarm de oven voor op 175 C.
- Voeg de Sukrin Bakmix in een grote kom en voeg 30 gram cacaopoeder, 45 gram Sukrin Gold, 150 ml water, 4 eieren en 100 ml olie (bijv. zonnebloemolie) toe. Dit alles goed mengen met een garde/klopper.
- Giet het mengsel in een ingevette springvorm. Melanie gebruikte een springvorm met een diameter van 16cm.
- Ongeveer 50 minuten bakken in het midden van de oven.
Icing
- Voeg de roomkaas, roomboter, Sukrin Icing, vanille extract en citroensap (naar smaak) samen en mix het tot een geheel.
Taart opbouwen
- Snijd met een scherp mes de opgebolde bovenkant van de cakes af zodat ze mooi vlak worden en je ze goed kunt stapelen. Verkruimel eventueel een deel van de afgesneden stukken om deze kruimels te gebruiken als decoratie.
- Besmeer nu de bovenkant van een cakelaag met een deel van de icing en leg de 2e laag cake er bovenop. Herhaal dit als je nog genoeg cakelagen en icing hebt.
- Optioneel: decoreer met wat fruit.