Suikervervangers worden steeds populairder voor de consument. Het zijn geen dikmakertjes en ze zorgen er toch voor dat voedsel en frisdranken dezelfde zoete smaak bevatten. Er zijn verschillende vormen van suikervervangers. Fabrikanten maken er handig gebruik van door die suikervervangers te voorzien van een herkenbare merknaam, zodat je deze makkelijker kunt terug vinden in de winkels. Een voorbeeld hiervan zijn Sukrin, Stevia en Splenda. In dit artikel gaan we dieper in op de kunstmatige zoetstof Splenda en vertellen we wat deze zoetstof precies is en waar je het kunt vinden.
Wat is Splenda?
Splenda is wereldwijd merk van suikervervangers en caloriearme voedingsproducten. Het is eigendom van het Amerikaanse bedrijf Heartland Food Products Group en bevat zoetstoffen die op kunstmatige wijze zijn vergaard. Deze dienen als suikervervanger in frisdranken, snoep, baksels en kauwgom. De zoetstof bootst de zoetheid van suiker na zonder dat je last zult hebben van de extra calorieën en nadelen. De zoetheid van Splenda is te danken aan een stof genaamd sucralose, een soort onverteerbare kunstmatige suiker. Hoewel ze bekend staan om de originele vorm waar sucralose inzit, verkoopt Splenda ook producten met natuurlijke zoetstoffen zoals stevia. Tate & Lyle ontdekten sucralose in 1976 en ontwikkelden hierna de op sucralose gebaseerde Splenda-producten.
Hoe wordt Splenda gemaakt?
Splenda (sucralose) wordt vervaardigd door een chlorering van sacharose. Bepaalde atomen in suiker worden vervangen voor chlooratomen. Dit gebeurt op een gecontroleerde manier maar zorgt er uiteindelijk wel voor dat de zoetstof zo’n 500x tot 600x zoeter is dan gewone suiker.
Waar wordt de zoetstof voor gebruikt?
De zoetstof is over het algemeen veel te vinden in allerlei soorten suikervrije gebakken tot drank. Het is voor mensen die een speciaal dieet volgen, obesitas hebben of type 2 diabetes hebben een geschikt middel om voedingsproducten toch te voorzien van een zoete smaak. Ook wordt het veel verwerkt in desserts, kauwgom en gelatine. Net als Sukrin kun je Splenda gemakkelijk verwerken in verschillende warme gerechten. Toch zit er een nadeel aan het gebruik van de zoetstof in voeding. Het werkt namelijk niet hetzelfde als suiker. Zo kan deze zoetstof niet karamelliseren of bruinen zoals gewone suiker of Sukrin.
Meer weten over suikervervangers? We schreven een blog over de 5 beste & slechtste suikervervangers.
Is Splenda gevaarlijk?
Splenda of sucralose is niet slecht voor je. Echter kan het op lange termijn bij hoge inname negatieve effecten op de gezondheid hebben. Zo heeft deze zoetstof dezelfde werking als suiker en kan een verslaving ervaren worden. Dit zorgt ervoor dat je eerder neigt naar nog een muffin waar deze zoetstof in is verwerkt. Onderzoekers hebben bij dieren kunnen aantonen dat de zoetstof de darmgezondheid kan beïnvloeden en de glycemische index problemen kan veroorzaken. Uiteraard zal dit gebeuren bij overtollige inname. Een normale hoeveelheid van de zoetstof per dag zou geen negatieve effecten kunnen veroorzaken.
Is Splenda gezond?
Volgens JEFCA (Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives) en de Scientific Committee on Food (SCF) van de Europese Unie is Splenda oftwel sucralose veilig verklaard. Dit betekent dat je de zoetstof mag nuttigen en dat een gewone inname geen nadelige effecten zal hebben op je gezondheid. Bovendien heeft de zoetstof geen nadelige effect op het gebit en mag het genuttigd worden door diabeten en mensen die een speciaal dieet volgen.
Wist je dat deze zoetstoffen ook geconsumeerd mogen worden in een keto dieet? Dit zijn: stevia, tagatose, erythritol, xylitol, maltitol, aspartaam en saccharine. Zoetstoffen als acesulfaam-k, mannitol, sorbitol, glycerol, cyclamaat, en sucralose kun je beter vermijden.
Is de zoetstof toegestaan in een keto dieet?
Splenda is toegestaan in het keto dieet evenals Sukrin. Toch is het goed om na te denken over eventuele nadelen die de zoetstof kan hebben op je lichaam.
Splenda vs Stevia
Eerder in dit artikel beschreven we dat Splenda net als Stevia een merknaam is voor een suikervervanger. Toch ziet er een aanzienlijk verschil in de zoetstoffen. Splenda is gebaseerd op suiker waarbij de moleculen zijn veranderd. Sukrin daarentegen is een natuurlijk product dat is vergaard uit de stevia plant. De zoetstof van Stevia ontstaat door de natuurlijke verbindingen genaamd stevioglycosiden. Bij Splenda worden er chlooratomen toegevoegd. Diabetici of mensen die een dieet volgen kunnen beide zoetstoffen proberen omdat ze beiden zoet zijn van smaak en haast geen verhoogde calorieën of suiker geven. Van Splenda mag je dagelijke (ADI) iets meer nuttigen dan Stevia. Je kunt van Splenda namelijk 23 porties nuttigen en bij Stevia zijn dat er maar 9. Echter zal je bij een product waar Splenda inzit eerder ‘cravings’ krijgen omdat het een hoog geconcentreerde zoetstof is.
Splenda vs erythritol
Net als Stevia is erythritol (Sukrin) een suikervervanger die op natuurlijke wijze is vergaard. Hierdoor is erythritol een stuk gezonder dan Splenda. Bovendien bevat de zoetstof een kleine hoeveelheid koolhydraten en erythritol helemaal niet. Daarom geven de meesten de voorkeur aan een zoetstof zonder koolhydraten omdat die keto-proof is en tegelijkertijd meer bijdraagt aan een dieet. Ook heeft erythritol een heerlijke zoete smaak die ervoor zorgt dat je baksels nog lekkerder smaken! De structuur hiervan is hetzelfde als suiker en bakken is daarom super makkelijk én lekker.
Wil je genieten van 100% natuurlijke suikeralternatieven zonder je zorgen te hoeven maken om jouw gezondheid? Kies dan voor de suikervervangers van Sukrin. Zo kun je kiezen voor de glutenvrije en vetarme meelproducten, suikervrije bakmixen en suikervervangers. Bekijk hier al onze suikerarme recepten. Sukrin producten zijn verkrijgbaar op onze website. Neem een kijkje op onze Instagrampagina voor extra inspiratie.