Steeds meer fabrikanten kiezen ervoor om zoetstoffen toe te voegen aan hun voedingsmiddelen ter vervanging van gewone suiker. Het is algemeen bekend dat suiker een dikmakertje is en niet altijd bevorderlijk werkt voor je gemoedstoestand. Ook steeds meer consumenten zien lightproducten als dé vervanging voor de met suiker gevulde varianten. Maar hoe gezond zijn deze zoetstoffen eigenlijk voor je? Zijn ze gevaarlijk? Of word je er dik van? Het antwoord op al deze vragen lees je in dit blogartikel.
Wat zijn zoetstoffen?
Zoetstoffen zijn stoffen die toegevoegd worden aan voedingsmiddelen om deze te voorzien van een zoet smaak. De stoffen dienen vaak als vervanging voor suiker zonder de nare bijwerkingen die suiker met zich meebrengt. Momenteel zijn er meer dan 15 goedgekeurde zoetstoffen die veilig gebruikt mogen worden in drank en voeding. De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) beoordeelt deze stoffen en uiteindelijk geeft de Europese Commissie deze e-nummers. Deze zoetstoffen vervangen suiker maar leveren een stuk minder calorieën dan gewone suiker. Dit heeft vaak te maken met een glycemische index. Deze index geeft weer hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en in het bloed worden opgenomen. Voor diabetici is dit erg belangrijk.
Waar worden zoetstoffen van gemaakt?
Er zijn zoetstoffen die in de natuur voorkomen, bijvoorbeeld in bessen of citrusvruchten. Deze heten natuurlijke zoetstoffen. Maar er zijn ook stoffen die worden gemaakt in een fabriek, namelijk kunstmatige varianten. Er zijn 2 soorten, polyolen en intensieve zoetstoffen.
- Polyolen zijn extensieve zoetstoffen. Ze zijn half zo zoet tot even zoet als suiker. Het smaakt net als suiker en levert geen bijsmaak. Polyolen leveren ongeveer 2 keer zo weinig calorieën als suiker. Voorbeelden zijn erythritol (E968), xylitol (E967) en mannitol (E421). Erythritol is de enige polyol die geen calorieën levert. De meeste komen in de natuur voor in planten, paddenstoelen en fruit.
- Intensieve zoetstoffen hebben een hele sterke zoetkracht en zijn 30 maal tot wel 37.000 maal zoeter dan suiker per gram heb je dan vaak minder nodig. Ze leveren geen calorieën, omdat er slechts een kleine hoeveelheid nodig is voor een zoete smaak. De meeste intensieve stoffen worden kunstmatig gemaakt in een fabriek. Voorbeelden zijn cyclamaat (E952), advantaam (E969) en steviolglycosiden (Stevia) (E960).
Welke zoetstoffen zijn er en waar zitten ze in?
De vorige alinea beschreef de verschillende soorten zoetstoffen en de meerwaarde hiervan. Hieronder staat een overzicht van welke suikervervangers fabrikanten moeten toevoegen aan hun voedingsproducten en waar ze precies in verwerkt worden.
Extensieve zoetstof (polyol) | E-nummer | |
Erythritol | E968 | Zuivelproducten, chocolade, snoep, kauwgom, koek en gebak, voedingssupplementen, frisdranken, ijs |
Isomalt | E953 | Zuivelproducten, chocolade, snoep, kauwgom, koek en gebak, voedingssupplementen, ijs |
Mannitol | E421 | Zuivelproducten, chocolade, snoep, kauwgom, koek en gebak, voedingssupplementen, ijs, sauzen |
Sorbitol | E420 | Zuivelproducten, chocolade, snoep, kauwgom, koek en gebak, voedingssupplementen, ijs, sauzen |
Xylitol | E967 | Zuivelproducten, chocolade, snoep, kauwgom, koek en gebak, voedingssupplementen, ijs, sauzen |
Glycerol | E422 | Zuivelproducten, chocolade, snoep, kauwgom, koek en gebak, voedingssupplementen, ijs, sauzen |
GlycerolLactitol | E966 | Zuivelproducten, chocolade, snoep, kauwgom, koek en gebak, voedingssupplementen, ijs, sauzen |
Maltitol | E965 | Zuivelproducten, chocolade, snoep, kauwgom, koek en gebak, voedingssupplementen, ijs, sauzen |
Polyglycitolstroop | E964 | IJs, jam, chocolade, snoep, kauwgom, ontbijtgranen, koek en gebak, desserts |
Intensieve zoetstof | E-nummer | |
Acesulfaam K | E950 | Groenten en fruit in blik of glas, jam, kauwgom, sauzen, koek en gebak, zoetjes, alcoholische dranken, voedingssupplementen |
Cyclamaat | E952 | Fruit in blik of glas, jam, boterhampasta, koek en gebak, zoetjes, vruchtendranken, frisdranken, alcoholische dranken |
Steviolglycosiden (Stevia) | E960 | Zuivelproducten, zoetzure groenten en fruit in blik of glas, jam, chocolade, kauwgom, sauzen, noten, voedingssupplementen |
Aspartaam | E951 | Zuivelproducten, ijs, chocolade, ontbijtgranen, zoetzure vis in blik of glas, soepen, vruchtendranken, frisdranken |
Sucralose | E955 | Zuivelproducten, groenten en fruit in blik of glas, jam, snoep, sauzen, soepen, frisdranken, alcoholische dranken |
Sacharine | E954 | Zuivelproducten, groenten en fruit in blik of glas, jam, snoep, sauzen, soepen, frisdranken, alcoholische dranken |
Thaumatine | E957 | Zuivelproducten, ijs, chocolade, snoep, kauwgom, zoetjes, frisdranken, voedingssupplementen |
Neotaam | E961 | IJs, groente en fruit in blik of glas, snoep, koek en gebak, zoetzure vis in blik of glas, soepen, frisdranken, snacks |
Advantaam | E969 | Zuivelproducten, snoep, boterhampasta, koek en gebak, zoetjes, soepen, frisdranken, desserts |
Neohesperidine-DC | E959 | Vetten, boterhampasta, ontbijtgranen, koek en gebak, vlees, soepen, vruchtendranken, alcoholische dranken |
Aspartaam-acesulfaamzout | E962 | Zuivelproducten, snoep, boterhampasta, koek en gebak, zoetjes, soepen, frisdranken, desserts |
Zijn e-nummers goed of slecht voor je? Lees het hier!
Waar zijn zoetstoffen goed voor en waarom zoetstoffen gebruiken?
Zoetstoffen vervangen suiker, of een deel daarvan, in bijvoorbeeld frisdranken, sap, yoghurt en jam. Ze zorgen ervoor dat deze producten even zoet smaken als producten waar meer suiker in zit, maar ze bevatten minder calorieën. Ze zijn ook los verkrijgbaar als zoetjes, poeder of oplossing. Ze kun je tegenwoordig kiezen voor light frisdranken of suikervrij snoep bijvoorbeeld.
Wat doet zoetstof met je lichaam?
Een aantal zoetstoffen worden door het lichaam niet verteerd. De opname in de dunne darm is gering, slechts een deel wordt opgenomen in de dunne darm. Ook passeert het de dikke darm niet. Doordat het niet wordt afgebroken, verlaat het ons lichaam onveranderd via de urine zonder dat dit een slechte invloed heeft.
Is zoetstof slechter dan suiker?
Zoetstoffen hebben een aantal voordelen ten opzichte van suiker. Zo leveren ze minder calorieën dan suiker. Producten met deze stoffen bevatten minder calorieën dan producten met suiker. Hierdoor is het ook zeer geschikt voor mensen die een dieet volgen zoals het koolhydraatarm dieet of keto dieet. Echter kan overmatig gebruik een laxerend effect hebben. Lees hier alles over de 5 beste en slechtste suikervervangers.
Welke zoetstoffen zijn slecht? Welke zoetstoffen zijn goed
Het gebruik van zoetstoffen is niet ongezond of schadelijk voor het lichaam. Alle soorten komen in voedingswaren voor en uitgebreid onderzocht en veilig verklaard door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA). Geruchten dat het ongezond is zijn vaak gebaseerd op verkeerde conclusies en onzorgvuldige onderzoeken. Uit onderzoeken blijkt zelfs dat ze bijdragen aan een gezonder gebit. uiteraard is het goed om rekening te houden met een aanvaardbare dagelijkse inname om complicaties als winderigheid te voorkomen.
Welke zoetstof bij diabetes?
Producten met suiker zorgen voor een stijging in het bloedsuikergehalte. Hierdoor stijgt ook de afgifte van insuline om de bloedsuikerspiegel weer in balans te brengen. Ze hebben geen effect op de bloedsuikerspiegel, waardoor het veilig te gebruiken is voor diabetespatiënten. Lees hier meer over zoetstoffen bij diabetes.
Welke zoetstoffen zijn fodmap?
Mensen die last hebben van een prikkelbare darmsyndroom kennen het probleem dat ze snel last krijgen van buikpijn of diarree na het nuttigen van een voedingsstof die niet past binnen hun dieet. Het is daarom goed om te weten dat mensen die een fodmap dieet volgen ze wel gewoon kunnen nuttigen maar rekening moeten houden met het soort zoetstof. Zo zijn er twee varianten laagcalorische zoetstoffen en polyolen. De laagcalorische zoetstoffen zijn zonder problemen te gebruiken bij het FODMAP-dieet. Erythritol is een poyolensoort dat, in tegenstelling tot de andere suikeralcoholen goed wordt opgenomen in de dunne darm. Hierdoor geeft het weinig tot geen darmklachten.
Welke zoetstof om te bakken?
Polyolen zijn uitstekend om mee te bakken. Ze leveren een zoete smaak, zonder nare bijsmaak. Hierdoor krijg je hetzelfde eindresultaat als wanneer je suiker zou gebruiken. Door polyolen te gebruiken bevatten de baksels minder calorieën. Erythritol is de enige natuurlijke polyol die geen calorieën levert. Ontdek hier de beste suikeralternatieven op basis van erythritol om mee te bakken.
Waar zoetstoffen kopen?
Het is verkrijgbaar in vele varianten, vormen en merken. Zo kun je het kopen in de vorm van zoetjes, maar ook als poeder. Sukrin suikervervangers op basis van erythritol koop je gemakkelijk in onze webshop. Ons assortiment bestaat uit diverse suikeralternatieven zoals natuurlijke suikervervangers, glutenvrije meelproducten en bakmixen.